Öppettider:
 
19/12, 20/12 11-18
Lördag 21/12 10-14
Söndag 22/12 Stängt
Måndag 23/12 11-18
Julafton Stängt
Juldagen Stängt
Annandagen Stängt
 
 
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Vad skiljer D'addario XS från XT?

    Vad skiljer D'addario XS från XT?

    Det är en fråga vi fått av många gitarrister på senare tid. En klart befogad fråga, tycker vi, och självklart är det mer än färgen på förpackning som skiljer. Häng med så skall vi gå ner på djupet om vad skillnaden är och vad de egenskaperna gör för dem som spelar på dem. Det är många likeheter men också stora skillnader. 

    Enkelt beskrivet är den största skillnaden hur strängarna får sin coating, den ena får den innan strängen tillverkas (XT) och den andra efter (XS). Det är värt att säga redan nu att bägge två är premiumsträngar av absolut högsta kvalitet.

    Vi tar XTE och XSE, versionerna för elgitarr, som exempel och går igenom strängarna steg för steg.

     
    NY Steel kärna (NY för New York, inte för ny)
    Både XT och XS har samma kärna av NY steel, ett nytt kolrikt stål som togs fram till den omåttligt populära NYXL strängen för några år sen. Det är en strängkärna som är markant mycket stryktåligare än kärnan i en vanlig sträng. Den har också en extremt hög utmattning tålighet och den töjer sig inte lika mycket. Den är 40% starkare än en vanlig sträng och 130% uthålligare. Det ger mycket åtråvärda egenskaper som att strängen håller stämningen markant bättre, sätter sig i pitch markant snabbare och är klart mindre benägen att gå av än en vanlig sträng.
     
    Fusion Twist
    Både XT och XS har D’Addarios Fusion Twist vilket är ett nytt och säkrare sätt att fästa kulan vid strängen, vilket traditionellt är strängars svagaste punkt. Twisten eliminerar att stängen kan röra sig i "knuten" och förbättrar därför stämningsstabiliteten mycket. Fusion twist är på de ospunna strängarna och det är bara där den behövs.
     
    NYXL wrap wire
    Wrap wire är den tråd som de spunna strängarna är spunna med, alltså den tråd som viras runt kärnan för att göra de spunna strängarna. NYXL versionen av den har en annan stållegering som ger en lite annorlunda ton än EXL wrap wire (nedan). En liten boost i 1kHz och 3.5kHz området vilket ger bra separation och tydlighet.
     
    EXL wrap wire
    EXL wrap wire är den nickel pläterade tråd som sendan länge suttit på alla EXL gitarr och bas strängar. Enkelt uttryckt är den ”wrap wire 1A” och måttstocken för allt annat. EXL är helt enkelt ”strängen” allt annat jämförs emot.

    Det finns flera andra ”wrap wires” i D’Addarios elgitarrsträng sortiment, Pro Steels, Pure Nickel osv och man kan inte säga att en än bättre än den andra, det är helt enkelt bara olika sound.
     
    Coating
    Den stora skillnaden här mellan XT- och XS- spunna strängar är när strängen får sin coating applicerad. XT strängarna får sin coating på wrap wire tråden innan kärnan blir spunnen med den (se grafisk bild nedan). Den är alltså coated innan den tillverkas. XS strängarna får sin coating efter det att strängen är tillverkad, en färdig sträng där man sen applicerar coating efteråt.

    Skillnaden på de två spel- och ljudmässigt? 
    Coating före ger en sträng där strängens egenskaper påverkas mindre. Strängen både känns och låter som en icke coated sträng och det är väldigt få som skulle märka att det är en coated sträng genom att bara spela på den.
     
    Coating efter ger en sträng där coatingen påverkar tonen i förhållande till en icke coated sträng lite mer. Mycket tränade öron skulle höra skillnaden vid ett omedelbart A/B test. Den känns också mer smooth att spela på vilket är en egenskap som många strängspelare älskar. Samma egenskap tar också bort mycket av de fingerljud det blir av att man flyttar fingrarna på strängarna. Det ger också en sträng som är ännu mer motståndskraftig mot den smuts och handsvett, det som normalt dödar tonen i en sträng, vilket gör att de håller tonen otroligt länge. Längst av alla strängar på marknaden.

    Både XT och XS har en coating som inte börjar fransa, flagna eller trilla av för att man spelar på dem, vilket många andra coated strängar på marknaden gör.

    Hur länge håller tonen på strängarna?
    XT, coated före tillverkning, håller tonen ca 4-5 gånger* längre än en icke coated sträng gör.
    XS, coated efter tillverkning, håller tonen ca 9-10 gånger* längre än en icke coated sträng gör.

    * Beroende på ens handsvett och handhygien. Tider angivna för mitt eget spelande.
     
    Vilken sträng skall man välja då?
    Detta är extremt mycket en subjektiv smakfråga och svårt att råda i, men generellt talat; vill man ha en sträng som låter och känns som en ”vanlig” sträng men som håller längre är valet självklart XT. Om man vill ha en sträng som håller så länge som möjligt eller om man gillar en smooth, lite hala, känsla skall man välja XS. 

    Vad är skillnaden på XS och XT akustiska strängar då?

    Det är samma skillnader mellan XS och XT även där, och samma premium fördelar som elgitarrsträngarna har. Det som skiljer de akustiska från elgitarr strängar är att de akustiska har annorlunda wrap wire. XS och XT för stålsträngad akustisk gitarr XS finns i Phosphor Bronze utförande och XT även i 80/20 legering.

    XS och XT finns också för Mandolin och XT även för Banjo.

    Lider du av nickelallergi?
    För många som lider av nickelallergi har det varit en pina att spela gitarr och bas. Detta för att vanliga strängar och vanliga bandstavar innehåller nickel som det är omöjligt att inte komma i kontakt med när man spelar. För dessa har coated strängar som skyddar fingrarna från att kommer i kontakt med metallen i strängen varit en skänk från ovan. Coated strängar har fördelen att ytbehandlingen skyddar fingrarna från att komma i direktkontakt med metallen. Både XT och XS kan göra stor skillnad och vara lösningen för dem som lider av nickelallergi.

    Vi rekommenderar också att välja en gitarr eller bas med rostfria (stainless) bandstavar, eller banda om befintligt instrument med dito, då såna bandstavar inte innehåller någon nickel alls.

    Skriv en kommentar